Sziasztok!!!!!!!

Az oldalon a kutyákról lesz szó!!!!!!

Mit egyen a kiskutya?

Mit egyen a kiskutya?
Gyakori, visszatérő kérdés: mit és hogyan adjunk enni a kiskutyáknak, különös tekintettel a választás körüli időszakra.
kiskutya, kölyök, etetés
kölyökkutyák anyjukkal

Gyakori, visszatérő kérdés: mit és hogyan adjunk enni a kiskutyának, különös tekintettel az anyától való elválasztás körüli időszakra (6-7-8 hetes kölyök). Sokan úgy gondolják, hogy az itatás kérdése megoldott: "tejet kell adni neki". Pedig ez nem is olyan egyértelmű.

A tejet minden esetben fel kell forralni, majd lehűteni, és azonos mennyiségű vízzel ajánlatos hígítani. Még így is előfordulhat, hogy átmenetileg hasmenés, lágy széklet jelentkezik a szoktatás időszakában.Valójában a tejre ebben az esetben nem a beltartalmi értékei miatt van szükség, hanem azért, hogy annak íze, illata csábítóbb legyen a kiskutyának, és megtanuljon inni.

Az ivás megtanulása ugyanis sokkal fontosabb és előrevalóbb, mint az evésé, ugyanis a fiatal állatokat jobban veszélyezteti a szomjazás, kiszáradás, mint az éhezés.Kölyökkorban gyakrabban fordul elő hasmenés, ami fokozott folyadékveszteséget jelent, és amelyre ebben a korban sokkal érzékenyebbek az állatok. Amint a kölyök rászokik az ivásra, fokozatosan lehet csökkenteni a keverékben a tej mennyiségét, és végül a tejet teljes egészében el kell hagyni.


Mivel kínáljuk, etessük először a kiskutyát?

Ne szárazeleséggel kezdjük! Még akkor sem, ha láthatóan szívesen és jóízűen nyammognak a kölykök a száraztápon. Jobb, ha kezdetben lédús, nedvesített eledelt (vagy beáztatott száraztápot) kínálunk, hogy a szilárd eleséggel együtt kellő mennyiségű folyadékot is felvegyen az állat. Erre kezdetben azért van szükség, mert ha a kölyök jóllakik szárazeleséggel, és nem fogyaszt kellő mennyiségű folyadékot (vizet), túlterhelheti a gyomrát, ami hányáshoz vezet, és rendellenes bomlási folyamatok indulhatnak meg az emésztőtraktusban, ami gyomor-bélgyulladást okozhat.


Hányszor etessük naponta a kiskutyát?

Minél többször! A választás körüli időszakban napi 4-5-szöri etetés lenne az optimális, de sajnos manapság ki tudja ezt megoldani, amikor napközben majd' mindenki dolgozik. Ebben az esetben is legalább napi 3 etetésre szükség van eleinte. Később, amikor már hozzászokott a kiskutya a száraztáphoz, két etetés között napközben előtte lehet hagyni a szárazeleséget (mohó, "irigy" egyedek esetében nem javasolt az "önetető" használata).Nagyon fontos, hogy egész nap kellő mennyiségű víz álljon rendelkezésre, hogy az állat bármikor ihasson. Feltétlenül gondolni kell arra, hogy a kölyök játékból (vagy ügyetlenségből) hajlamos felborítani az itató (és etető) edényét, ezért gondoskodni kell stabil itató edényről.


Mit egyen a kutyakölyök?

kiskutyák etetése, kutyakölykök
kiskutyák etetése

Kezdetben alapvetően húsalapú eleséget javaslok (áztatott száraztáp, konzerv, főtt baromfihús, puhára főzött marhahús). A húsos ételek mellett kaphat főtt sárgarépát, és például főtt rizst is. Kezdetben csontos eleséget ne kapjon. Néhány hét múlva, amikor már jól eszik, megtanul rágni, kaphat főtt csirkenyakat. A húsételek esetén eleinte nem árt vigyázni, hogy az ne legyen zsíros (hasmenést okozhat).

Sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha a tápok etetése mellett döntünk. A teljes értékű tápok rendszerint tartalmaznak mindent, amire a kiskutyának szüksége van.

Persze itt is adódik a kérdés: melyik tápot vegyem? Általában elmondható, hogy a tápok ára egyben jelzi a minőséget is (a jobb minőségű tápok többe kerülnek). Kölykök esetében érdemes a jobb minőséget választani, még ha azok drágábbak is, mert a kölyök napi fogyasztása még viszonylag kicsi, így a drágább táp sem terheli túlzottan a pénztárcát. A tápgyártók ma már fajtára, korcsoportra, testméretre optimalizált tápokat is forgalmaznak. Kölykök esetében a "puppy", "junior", "growth" jelzéssel ellátott tápot javasolt választani


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 9
Heti: 2
Havi: 207
Össz.: 57 355

Látogatottság növelés
Oldal: Kiskutya etetése:
Sziasztok!!!!!!! - © 2008 - 2018 - goldenretrieverkutyuskak.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kutya ásítás jelentése - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »